Mindfulness voor ouders en andere opvoeders van kinderen met autisme

mindfulness

Mindfulness voor ouders en andere opvoeders van kinderen met autisme

Kinderen opvoeden is misschien wel de meest intense, mooiste en ook meest uitdagende taak in je leven. Je komt er niet alleen je kind in tegen, maar zeker ook jezelf.
In de opvoeding van kinderen met autisme is dit vaak een nog grotere uitdaging. Hoe ga je om met de (vaak heftige) emoties en reacties van je kind? Maar ook: hoe ga je om met je eigen emoties die hierbij opspelen? En hoe kan je goed voor jezelf zorgen? Want om goed voor je kind te kunnen zorgen, is het een eerste vereiste om goed voor jezelf te zorgen. Net zoals de stewardess in het vliegtuig ons bij de veiligheidsinstructies uitlegt dat wij eerst ons eigen zuurstofmasker op moeten zetten en dan pas dat van ons kind.

In deze mindfulnesstraining richten we ons niet op het vinden van oplossingen voor lastige situaties waar je tegenaan loopt.
Wel leer je:

  • Je emoties beter (her)kennen. Je leert er als het ware vriendschap mee te sluiten, zodat je er ook beter mee om kan gaan.
  • Beter naar je lichaam luisteren. Hierdoor pik je signalen van je lichaam eerder op, waardoor je merkt als de emmer ‘een beetje vol begint te raken’,  in plaats van dat je het pas voelt als de emmer bijna overstroomt.
  • Beter voor jezelf zorgen, onder andere door vriendelijk en respectvol naar jezelf te zijn.
  • Minder reactief op lastige situaties te reageren.
  • Accepteren wat je niet kan veranderen.
  • Je kind in zijn volledigheid te zien, met zijn moeilijke maar zeker ook mooie kanten.

Wat ertoe kan leiden dat:

  • Ouders meer in balans komen en emotionele problemen verminderen.
  • Het probleemgedrag en de emotionele problemen van de kinderen verminderen.
  • Beter contact ontstaat tussen ouder en kind.

Als ouders beter in hun vel komen te zitten en vanuit rust en balans op lastige situaties kunnen reageren, heeft dat direct positief effect op het kind. Bij autistische kinderen werkt dit dubbel: zij worden niet belast met heftige automatische reacties (zoals schreeuwen, extra druk zetten) van hun ouders, waar autisten extra veel last van hebben. Hierdoor kan een negatieve spiraal worden doorbroken en kunnen emoties tot bedaren komen.

Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de levenskwaliteit van ouders van een kind met autisme door een mindfulnesstraining aanzienlijk verbetert. Mindfulness kan goed helpen meer in balans te komen en beter met lastige situaties om leren gaan. Daarbij heeft het positieve effecten op de mensen om je heen, in het bijzonder voor je kind met autisme.

Dorine Swartberg is ervaringsdeskundige op dit gebied; zij heeft drie kinderen waarvan de oudste met autisme (PDDNOS).

Onderstaand een inspirerend artikel, geschreven door An Depuydt, een vrouw die zelf Asperger heeft en twee kinderen met ASS.

Artikel: ASS en meditatie – An Depuydt